Materiale folosite în stomatologie

Calitatea, durabilitatea și costurile unui tratament stomatologic sunt determinate în mare măsură și de materialele folosite. De-a lungul timpului materialele specifice domeniului au cunoscut o evoluție considerabilă către obiectivul principal, acela de a oferi o alternativă cât mai apropiată de elementele naturale ale corpului uman.

Această apropiere de elementele naturale pe care trebuie să le substituie vine atât pe plan funcțional cât și pe plan estetic, iar pacientul trebuie să cunoască alternativele pe care le are la dispoziție, astfel încât, în cazul necesității unui tratament, să poată lua o decizie informată în urma discuției cu medicul dentist.

În cadrul clinicii Dental Design ținem la aspectele care țin de informarea pacientului și considerăm că este important să oferim și această perspectivă asupra materialelor disponibile la ora actuală, pornind de la cele mai slabe din perspectivă calitativă, până la cele mai noi.

Materiale necompatibile cu corpul uman, necorespunzătoare din punct de vedere biologic și cu un aspect estetic neplăcut, care în clinica Dental Design nu s-au folosit niciodată:

  • Amalgamul: este o combinație din mai multe materiale cum ar fi mercurul și argintul și este folosit într-o arie largă de tratamente, cum ar fi cele de canal, în obturații sau rezecție astupată;
  • Gaudentul: este un material cu un nivel de utilizare extrem de redus;
  • Otrăvuri – folosite pentru a anula funcțiile nervului în tratamentele de canal.

Materiale provizorii provoacă o reacție redusă din partea organismului deoarece sunt folosite pentru perioade scurte de timp, au un grad mai ridicat de compatibilitate biologică, dar și o durabilitate redusă:

  • Acrilat
  • Anumite paste pentru obturații provizorii

Compozitul: este un material care marchează o evoluție în domeniu datorită calităților sale. Noi utilizam unul dintre cele mai bune materiale compozit existente în lume la ora actuală, știind că un tratament de calitate nu se poate obține decât cu consumabile de top. Principalele proprietăți ale acestui material sunt:

  • este mai rezistent și superior din punct de vedere estetic față de categoriile anterioare;
  • reconstituirile din compozit pot fi făcute în cabinet de către medic sau în laborator de către tehnician;
  • poate forma o piesă protetică;
  • are o durată de utilizare relativ redusă, dar considerabilă (câțiva ani);
  • poate fi montat pe un suport metalic pentru un plus de rezistență.

Ceramica marchează un nou prag de evoluție în ceea ce privește materialele folosite în stomatologie. Materialul se pretează pentru o restaurare estetică, funcțională și durabilă. Datorită proprietăților pe care le propune este cel mai utilizat material la ora actuală. Uzura ceramicii este similară cu cea a smalțului dinților naturali și nu afectează alți dinți cu care intră în contact. In clinica Dental Design folosim cea mai calitativa ceramica existenta pe piata la nivel mondial pentru a ne asigura că pacienții noștri beneficiază de un act medical profesionist din toate punctele de vedere.