MODELARI GINGIVALE

Stomatologia trateaza dintii, dar dintii sunt doar parte dintr-un tablou complex ce include si tesutul de suport: os, gingii, buze - elemente ale intregii estetici faciale. Oricat de frumosi ar fi dintii propriu-zisi, daca gingiile sunt rosii, inflamate, asimetrice, se retrag sau sunt prea mult dezvelite intr-un asa numit "gummy smile", rezultatul dorit se va lasa asteptat si expectantele pacientilor vor fi nesatisfacute. In cadrul clinicii Dental Design, medicii cu expertiza in domeniul esteticii dentare pot previzualiza cu ajutorul tehnologiei digitale rezultatul ce poate fi obtinut pentru armonizarea intregului zambet. 

Lasa-ne numarul de telefon

si te sunam noi
Datele tale de contact vor fi prelucrate conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
De cele mai multe ori, situatia medicala a pacientilor nu este una foarte fericita, astfel incat sunt necesare intr-o prima etapa tratamente complexe pentru aducerea acestora la o stare de sanatate si functionalitate optima.

Cand s-a ajuns in acest punct, in care avem o baza solida pentru finalizarea tratamentelor stomatologice, incepem sa prioritizam aspectul estetic, iar un rol important il au in acest moment tesuturile moi (sau de suport), adica tesuturile gingivale. Pentru a putea intelege de ce nu doar dintii au nevoie de ingrijire, dar si gingiile, exista cateva detalii care tin de anatomia tesuturilor moi din cavitatea orala.

Dintii sunt mentinuti in os prin intermediul ligamentelor, dar si a gingiei, in special a celei fixe care este intim adaptata la nivelul zonei apicale a coroanei dentare. Forma si dimensiunea papilei depind de zona in care este localizata, dar şi de particularitatile constitutionale sau anumite malformatii. La dintii frontali, papila are forma triunghiulara ocupand spatiul de sub punctul unde dintii se ating intre ei. La dintii laterali, papila are o dimensiune mai extinsa, alungita, in conformitate cu volumul dentar. Papila dentara creste odata cu dezvoltarea maxilarelor, fiind în stransa legatura cu dezvoltarea osului alveolar in care sunt mentinuti dintii. La copii si la tineri, in conditii de sanatate parodontala, aceasta are o culoare roz deschis. Odata cu inaintarea in varsta, datorita fenomenelor de resorbtie osoasa si retractie gingivala, papila se reduce in volum si suprafata vizibila a dintilor se mareste.

Cazuri inainte & dupa
Modelari gingivale
Ideea esentiala este ca pentru a putea avea parte de estetica dorita, e necesara mai intai sanatatea tesurilor inconjuratoare. Indiferent ca vorbim de inserarea unui implant, plasarea unei coronite sau realizarea unei obturatii dentare, trebuie avuta in vedere starea tesuturilor gingivale adiacente.

In etapa aceasta se poate da in bara intr-un mod epic. De multe ori, in entuziasmul intrevederii luminii de la capatul tunelului, daca nu tinem cont de tesuturile moi (si alte cateva aspecte), apare esecul. Astfel, pentru a putea realiza aceste deziderate, de cele mai multe ori, nu calea scurta este cea ideala. Daca ne ne grabim pe ultima suta de metri vom avea un rezultat “merge si-asa” in loc de unul “excelent”. Detalii acestea, per ansamblu, pun bazele unui rezultat sanatos, functional si estetic. “Oricum e in spate, nu se vede”, “gingia nu conteaza”, “zirconiul e de figuri si fite”…poate ati auzit aceste sintagme, dar tocmai aceste detalii care nu se vad fac diferenta. Noi vedem, pacientul vede si acum vedeti si voi. Gingia conteaza, nu doar din punct de vedere estetic, ci si din punct de vedere biologic si al igienizarii. Nu sunt detalii, nu sunt mofturi. Reactia organismului la reconstituirile facute e ideala. Asa “vedem” noi stomatologia, prin detaliile care “nu se vad”.

O alta situatie in care aspectul estetic deficitar este evident este cand avem de-a face cu un zambet gingival numit Gummy Smile, unde principala problema este de natura estetica. In astfel de cazuri, in momentul in care pacientul zambeste se expune foarte mult gingia. O solutie pentru rezolvarea unor astfel de situatii o reprezinta interventia chirurgicala de reducere a acestui Gummy Smile prin indepartarea tesutului osos si gingival in plus., ajungand astfel la o expunere gingivala semnificativ diminuata.

Unde ne gasesti?

Str. Diaconu Coresi nr. 20
Timisoara, Romania
Luni – Vineri: 09:00 – 21:00

Ai o intrebare pentru noi?

Ne poti suna la
+4 0741 015 959

Ne poti scrie la
office@dentaldesign.ro

Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate.
Sună-neScrie-ne
phone-handset