Ortodontie

Dinti ingramaditi, spatiati, rotiti sau pozitionati gresit? Ocluzie defectuasa, dureri articulare, dureri de cap? Bruxism, postura corporala defectuasa? Estetica zambetului nesatisfacatoare? Toate acestea ar putea avea aceeasi rezolvare: tratamentul ortodontic.

Ortodontia este partea stomatologiei care se ocupa de alinierea si armonizarea pozitiei dintilor pentru a obtine o ocluzie (muscatura) echilibrata si corecta. Medicul specialist ce realizeaza aceste tratamente se numeste ortodont. Drept urmare, nu orice medic poate realiza aceste tratamente. De asemenea, este de la sine inteles ca nu aparatele dentare in sine aliniaza dintii, ci medicul face aceasta cu ajutorul lor. De multe ori pacientii au tendinta de a fi preocupati in primul rand de pret atunci cand vine vorba despre un aparat ortodontic, insa aparatul in sine nu face nimic, nu are nicio solutie, ceee ce plateste pacientul este tratametul ortodontic, nu aparatul. Din acest motiv, important nu este daca aparatul ortodontic este unul scump sau ieftin, daca este vizibil sau invizibil, ci daca medicul specialist ortodont detine notiuni teoretice si practice solide, daca este un profesionist si un om in mana caruia iti poti incredinta sanatatea.

Nevoia principala, contrar credintei populare, nu este estetica deficitara. Motivul principal pentru care se recomanda tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dintii, tesutul parodontal si articulatiile in timp. De multe ori, fara un tratament ortodontic, nu putem vorbi despre o solutionare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. Din acest motiv se intampla ca tratamentul ortodontic sa faca parte dintr-un tablou complex, intersectandu-se cu implantologia sau protetica.

    

Aparatele ortodontice – in functie de particularitatile cazului si de dorintele pacientului, medicul ortodont va decide sa trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixeaza (prin lipire) pe dinti sau aparate ce se pot indeparta si repozitiona de catre pacient. Ambele au avantaje si dezavantaje, astfel ca experienta medicului este principalul element in succesul sau esecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale (Incognito sau Invisalign) din ceramica, metal sau safir. Din nou, alegerea gresita poate duce la un esec, asa cum o alegere corecta poate scurta durata tratamentului, diminua costurile si proteja dintii.