Pot beneficia de implanturi dentare daca fumez?
Da, chiar daca esti fumator, poti beneficia de implanturi dentare.
Ceea ce este important sa stii insa este ca atat igiena deficitara, cat si fumatul, constituie factori majori de risc pentru interventiile chirurgicale.
Daca ai o interventie de inserare de implanturi si fumezi, indiferent cat de bune sunt materialele folosite si medicul implantolog, corpul tau este supus unui risc de cel putin doua ori mai mare decat in cazul unui nefumator.
Indiferent cat de mica este interventia, corpul are nevoie de cateva saptamani pentru a vindeca gingia si chiar de cateva luni pentru a reconstrui osul, iar fumatul, cauzand vasoconstrictie, impiedica acest proces. Integrarea implantului in os dureaza intre 3 si 6 luni. In acest timp, fumand, iti diminuezi capacitatea de regenerare a corpului tau, anumandu-ti riscuri inutile.
Daca totusi fumezi si esti constient de riscurile la care te supui voluntar, poti lua in calcul ca indicatia este de a renunta la fumat macar cu doua saptamani inainte de interventie si inca sase dupa. Deci, in total, doua luni. Daca merita sau nu sa iei o pauza de doua luni de la fumat, doar tu decizi.
As putea sa am o dantura fixa daca sufar de diferite afectiuni (diabet, boala cardio-vasculara, osteoporoza, probleme de coagulare a sangelui etc)?
Diabetul, bolile cardiovasculare sau alte afectiuni nu reprezinta o contraindicatie absoluta, dar este important sa tinem cont de ele si, in functie de recomandarea medicului specialist, se va ajusta medicatia pacientului daca este nevoie. Pregatirea temeinica a cazului este absolut necesara, in orice situatie.
Este dureroasa interventia de inserarea a implanturilor dentare?
Interventia in sine NU DOARE, aceasta fiind una dintre marile temeri ale unor pacienti; se poate simti o senzatie de presiune, iti vei da seama ca „se lucreaza” acolo, dar nu vei simti durere, anestezia locala asigurand confortul pacientului pe durata interventiei. Vezi videoclipurile noastre despre interventiile de inserarea a implanturilor.
Care e durata de viata a implanturilor dentare?
Exista trei elemente esentiale care pot duce la succesul sau esecul interventiei de inserarea a unui implant dentar:
– materialele folosite sa fie de calitate inalta. Asta insemna ca firma aleasa de medicul implantolog este cu traditie, cu studii si criterii de calitate riguroase. Aparatura folosita trebuie sa respecte toate normele actuale, materialele de aditie sa fie cele mai bune existente pe piata la momentul interventiei. Este nevoie de materiale si aparatura exceptionala, iar astea nu sunt ieftine si nici nu se cumpara la reducere.
– medicul care face interventia este necesar sa gandeasca corect cazul, sa aiba experienta, sa fie empatic, talentat, inteligent si pregatit in tehnica necesara pentru fiecare caz in parte cu particularitatile acestuia. Este nevoie ca viziunea medicului sa se armonizeze cu a celorlalti medici stomatologi care isi dau concursul, prin specializarile lor, la rezultatul final: ortodont, chirurg, parodontolog, endodont, protetician. E nevoie de armonie intr-o echipa completa. Si sa nu desconsideram complexitatea inserarii implantului dentar: trebuie gandit unghiul de inserare, cuplul, dimensiunea osoasa si gingivala, spatiul necesar pentru coroana finala, igiena, ocluzia… si multe alte detalii despre care puteti afla in videoclipurile de mai sus. Pe langa medic, este nevoie de asistenta si tehnician dentar, cu aceleasi calitati.
– pacientul este al treilea factor extrem de important. Poti fi cel mai bun medic din lume care lucreaza cu cel mai bun implant din lume dar daca pacientul nu respecta indicatiile medicale, poate fumeaza sau nu are igiena necesara, vom avea un esec. Asa ca tu, ca pacient, n-ar fi rau ca odata ce ti-ai incredintat sanatatea in mainile medicului in care se presupune ca ai incredere, sa ai incredere si in recomandarile date de el. Ia medicamentele prescrise, renunta la fumat macar temporar, ai grija la indicatiile de igiena, vino la controale si fa tot ce e necesar pentru ca nu tu sa fii veriga slaba, factorul ce transforma un potential succes intr-un esec.
Cand cei trei isi fac bine treaba (materiale, medic si pacient), rata de succes a implanturilor dentare este de ∼98% la 10 ani. Asta e mai mult decat orice alta manopera din stomatologie, deci e foarte bine, iar lucrarile dentare pe implanturi sunt lucrari protetice de lunga durata, care, in anumite de utilizare si intretinere, pot fi folosite peste zece ani fara neplaceri majore. Vezi clipul video in care Dr. Fondrea vorbeste despre durata de viata a unui implant.
Cum se planifica interventia de inserare a implanturilor?
In cazul implanturilor dentare, intregul proces de gandire din spatele interventiei de inserare este esential. Etapa aceasta este de o importanta majora, pentru ca, pornind de la analizarea computerului tomograf se va planifica interventia. Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unica rotatie in jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes, care sunt apoi reconstituite cu ajutorul unui software de imagistica, in vederea obtinerii modelului virtual 3D al pacientului. Aceasta imagine 3D permite o mai buna diagnosticare si planificare a tratamentului in comparatie cu radiografiile clasice bi-dimensionale, oferind maximum de informatii cu o doza minima de radiatii. De asemenea, ne poate semnala prezenta unor formatiuni patologice ale oaselor maxilare (granuloame, chisturi, tumori).
Totodata, cu ajutorul CBCT-ului putem realiza sabloane chirurgicale ce permit inserarea implanturilor sub angulatia dorita. Vom avea astfel informatii despre volumul osos, volumul gingival si grosimea gingiei, calitatea osului pacientului in zona unde se doreste inserarea, vom putea stabili pozitile exacte ale implanturilor, cat de adanc se vor insera, unghiul de insertie, cuplul de strangere la momentul inserarii si alti parametri de care vom tine cont si care vor face o diferenta fundamentala peste 6 luni, in momentul in care vom folosi aceste implanturi, aceste radacini artificiali, pentru a putea sa realizam o lucrare protetica pe ele. Toti acesti factori conteaza enorm si trebuiesc analizati cu maxima atentie pentru ca rezultatul tratamentului cu implant dentar sa fie unul de succes. In functie de particularitatile fiecarui caz in parte, medicul va da recomandarile necesare astfel ca interventia sa aiba loc in conditii de siguranta si cu sanse maxime de succes. Vezi video despre beneficiile pe care ti le aduce o planificare corespunzatoarea a interventiilor.
Ce inseamna tratamente aditionale implanturilor dentare?
Uneori inserarea unui implant dentar poate aduce provocari a caror rezolvare necesita interventii suplimentare, mai usoare sau mai dificile. Unul dintre aspectele foarte importante de luat in seama este rezerva osoasa. In functie de cat de generos este osul, daca este mai gros sau mai subtire, implantarea poate fi mai simpla sau mai complicata. Pentru ca interventia sa fie socotita un succes si pentru ca pacientul sa beneficieze de cel mai bun rezultat, este necesar ca mai multe conditii sa fie indeplinite. Este indicat ca spatiul dintre dinti sa permita primirea coroanei si a implantului si ca suportul osos sa fie de o dimensiune minima necesara si o calitate suficienta pentru o integrare excelenta. In zona laterala (a premolarilor si molarilor superiori), unde din cauza extractiilor facute fara multa preocupare privitoare la viitor s-a pierdut os, principala provocare este data de existenta sinusului maxilar, a carui dimensiune poate face ca osul sa fie prea subtire si implantarea sa nu poata fi realizata. De asemenea, daca extractiile s-au facut cu mult timp in urma, situatia este asemanatoare si pune probleme in realizarea implantarii. Daca sinusul e coborat si singura solutie relativa este o lucrare mobila (proteza mobilizabila), pentru a beneficia de o dantura fixa sunt necesare tratamente suplimentare.
Cele mai uzuale manopere aditionale inserarii implanturilor dentare sunt:
- bone split - Asa cum ii spune si numele, pe mijlocul crestei se face o taietura care apoi se largeste cu instrumente speciale indepartand astfel marginile osoase una fata de alta. Acest fapt permite ca implantul dentar sa fie introdus intre aceste doua tablii osoase.
- tehnici de crestere a calitatii osoase si gingivale, precum si de vindecare rapida - unele dintre acestea presupun utilizarea unei substante obtinuta in urma centrifugarii sangelui recoltat in eprubete, ce contine plachete sangvine, bogata in proteine, trombocite, factori de crestere si alte celule necesare pentru vindecarea rapida a organismului. Se obtine astfel o masa densa si stabila ce poate fi manevrata usor si aplicata in zonele necesare si este foarte eficienta in cresterea osoasa ghidata. Aceste materiale naturale obtinute din corpul pacientului pot fi folosite in mai multe cazuri: aditie osoasa pentru inserarea implanturilor dentare, sinus lift, repozitionare gingivala, modelare gingivala, modelare osoasa, modelarea papilelor interdentare, stimularea regenerarii si pastrarea volumului osos dupa extractii sau interventii chirurgicale, controlul bolii parodontale si in alte afectiuni stomatologice si nu numai.
- sinus lift - intern, care se realizeaza prin accesul dat de forajul necesar implantarii, si sinus lift extern, realizat prin peretele lateral al sinusului. Spatiul format in urma ridicarii membranei sinusale este inchis cu material de aditie, os natural sau artificial, care se va integra si va da un suport solid si de lunga durata implantului dentar.
Inserarea unui implant nu este o operatiune complicata in sine, ci complicat este sa fie luate in calcul toate particularitatile fiecarui caz in parte, sa se abordeze cat mai simplu si mai corect fiecare pas, sa se foloseasca materiale de calitate si, evident, tehnica de lucru sa fie corespunzatoare. Chiar daca este mai dificil, se pot obtine rezultate foarte bune pe situatii initiale foarte dificile. Medicina dentara evolueaza permanent si noi tehnici si materiale permit obtinera unor rezultate spectaculoase la care in urma cu cativa ani puteam doar sa visam.
Uita-te la videoclipurile noastre despre interventiile din sfera stomatologiei.
Primesc garantie pentru implanturi?
Garantia implantului dentar este o garantie data de producatorul implantului (a piesei propriu-zise) medicului implantolog, prin care producatorul certifica faptul ca implantul este conform standardelor in domeniu. Aceasta garantie nu vizeaza actul medical, ci strict materialul folosit, adica implantul. Niciun act medical si nicio interventie chirurgicala nu poate avea o rata de succes de 100%, prin urmare nimeni nu o poate garanta cu adevarat fiindca adevarul e departe de realitatea pictata cu dibacie in unele reclame. De asemenea, este interzisa oferirea unei garantii asupra unui act medical.