Materiale folosite în stomatologie: materiale necompatibile cu corpul uman

De-a lungul timpului, materialele folosite în tratamentele stomatologice au evoluat astfel încât să reușească să devină un înlocuitor cât mai bun al elementelor naturale. Dintele natural, dentina, gingia naturală se degradează, iar intervențiile stomatologice mai simple sau mai complexe devin absolut necesare pentru menținerea funcționalității, dar și a esteticii orale.

Materialele stomatologice propun o serie de variante, fiecare cu avantajele și dezavantajele aferente. Chiar dacă nu există încă un material care să fie o replică perfectă a corpului uman; unele reușesc să se apropie, dar vin la pachet cu costuri mai mari.

Așadar, putem face o clasificare a materialelor stomatologice, de la cele mai rudimentare și slabe calitativ, la cele care reușesc să înlocuiască o mare parte din funcțiile elementelor naturale.

Materiale necompatibile cu corpul uman – nu aduc beneficii estetice deoarece nu au o culoare plăcută și nu corespund din punct de vedere biologic și nu au fost folosite niciodată în cadrul clinicii Dental Design. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt:

  • Amalgamul: este un material folosit la obturații, la tratamentele în interiorul canalului, pentru rezecție și este compus din mai multe materiale mai puțin compatibile cu corpul uman, cum ar fi mercurul sau argintul.
  • Gaudentul: un material necompatibil cu corpul uman care, în general, nu mai este foarte folosit la ora actuală.
  • Anumite otrăvuri folosite în tratamentul de canal pentru omorârea nervului.

Materiale provizorii – în general, aceste materiale provizorii nu sunt compatibile cu corpul uman, dar sunt folosite doar pentru o perioadă restrânsă, așa că reacția organismului este una redusă.

  • Acrilat
  • Anumite paste pentru obturații provizorii

Față de materialele din prima categorie, acestea sunt superioare din punctul de vedere al aspectului estetic, dar se degradează destul de repede, de aceea au doar un caracter provizoriu.

Colegul nostru, Dr. Bogdan Fondrea descrie în detaliu utilizarea și funcțiile acestor materiale într-un material video cuprinzător: