Boala parodontală: abordări de tratament

Am văzut într-un articol anterior ce este boala parodontală, cauzele care îi provoacă declanșarea, precum și metodele de prevenție la îndemâna oricui. Acum trecem la o altă etapă, obligatorie în momentul în care fie metodele de prevenție au fost neglijate, fie cauzele declanșatoare au avut condiții favorabile pentru dezvoltarea afecțiunii.

Abordarea de tratament depinde în funcție de stadiul afecțiunii. Pacientul va beneficia de un tratament mai eficient dacă se prezintă într-o etapă incipientă a afectării parodontale. În caz contrar, se poate ajunge la acțiuni de tratament complexe și care pot provoca un anumit grad de disconfort, nu din cauza tratamentului în sine sau al durerii, această boală fiind una care nu doare de obicei, ci mai ales din cauza costurilor pe care le generează astfel de tratamente.

În tratarea afecțiunii există două tipuri de abordări, dar care nu este recomandat să fie aplicate separat, ci eventual să se completeze pentru a se ajunge la un tratament complet care să-și păstreze efectele pe termen lung.

  • Abordarea împotriva efectelor presupune un tratament medicamentos sau cu alte tehnici menite să înlăture temporar efectele vizibile ale afecțiunii. Această abordare nu tratează cauza, așa că afecțiunea persistă și se dezvoltă, evoluând într-o fază mai gravă, iar din acest motiv noi nu o recomandăm.
  • Abordarea împotriva cauzelor pornește de la corectarea igienei și eliminarea factorilor de risc, asemeni fumatului, poziției deficitare a dinților sau a afecțiunilor generale ale corpului. Această abordare are toate șansele de reușită, fiind una complexă și presupunând mai multe etape, una dintre acestea fiind realizarea unor serii de tehnici medicale cum ar fi chiuretajul subgingival prin care se curăță acumulările de țesut și placă.

Tratarea cauzelor merge și mai departe, în funcție de stadiul afecțiunii și poate duce la proceduri complexe, cum ar fi adiția osoasă, transplantul de țesut conjunctiv sau coborârea gingiei pentru a acoperi unele defecte și poate fi una de durată, mai ales dacă afecțiunea este într-o fază avansată.

Colegul nostru, Dr. Bogdan Fondrea, oferă mai multe detalii despre boala parodontală și răspunde la întrebările pacienților despre metodele de tratament în următorul material video: