Algerea medicului stomatolog. Criterii de luat în considerare

Alegerea medicului dentist este, de cele mai multe ori, un proces minuțios în parcurgerea căruia ar trebui să fie luate în considerare o serie de criterii. În acest fel, pacientul se poate asigura că alegerea pe care o face îl va îndrepta către cel mai bun medic adaptat nevoilor sale sau, cel puțin, la unul care se apropie cel mai mult de acest „ideal”.

În primul rând, procesul de alegere nu trebuie să se deruleze într-o perioadă de criză, respectiv după ce problemele stomatologice au devenit acute. Este recomandat ca în astfel de situații relația cu medicul să fie deja una stabilă, astfel încât șansele ca intervenția să fie una rapidă și fără alterarea calității vieții pacientului să fie foarte mari.

Pacientul, mai ales într-o situație de criză, poate face o alegere care poate să nu se fi ghidat după criterii reale, obiective, ceea ce se poate reflecta apoi în calitatea actului medical. Distanța față de casă sau față de serviciu ori tarifele practicate nu ar trebui să primeze în fața unor aspecte mult mai importante și raționale pentru sănătatea dentară. Cele mai valoroase criterii care ar trebui să determine o alegere corectă sunt:

  • experiența medicului și gradul de competență;
  • dotările tehnice și materiale ale cabinetului sau ale clinicii;
  • calitățile umane ale medicului.

Colegul nostru, Dr. Bogdan Fondrea, dezvoltă și clasifică setul de criterii care ar trebui să ducă la o alegere corectă într-un material video interesant: