Implanturile dentare reprezinta cea mai conservativa si moderna metoda de inlocuire a dintilor lipsa. Implantul dentar este o piesa, de obicei din titan, de forma cilindrica sau cilindro-conica (ca un surub), care inlocuieste radacina unui dinte pierdut. Aceasta piesa se introduce in osul maxilar sau mandibular si devine un fel de radacina artificiala pentru un viitor dinte. Dupa aproximativ 3-6 luni de la inserarea acestui surub in os (perioada necesara pentru vindecare si osteo-integrare), se va realiza o lucrare protetica (un dinte propriu-zis), fara ca dintii invecinati spatiului de unde lipseste un dinte sa fie afectati. Astfel, inlocuim un dinte cu un implant si cu o lucrare pe implanturi, protejand astfel dintii sanatosi. Pentru a citi mai multe despre implanturile dentare, intra pe pagina dedicata acestora apasand aici, iar daca vrei sa vezi o parte din cazurile realizate in clinica cu ajutorul implanturilor dentare, apasa aici.
Contraindicatiile acestui tip de tratament sunt relativ limitate, iar, de cele mai multe ori, cu o pregatire prealabila amanuntita, majoritatea cazurilor medicale pot fi solutionate cu implanturi dentare, in anumite conditii. Diabetul, bolile cardiovasculare sau alte afectiuni nu reprezinta o contraindicatie absoluta, dar este important sa tinem cont de ele si, in functie de recomandarea medicului specialist, se va ajuta medicatia pacientului daca este nevoie. Pregatirea temeinica a cazului este absolut necesara, in orice situatie. O mare atentie trebuie acordata alergiei la titan si la credinta cum ca este o posibilitate mare ca organismul uman sa respinga implantul. Din pacate, chiar si unii medici perpetueaza acest mit, posibil pentru a se disculpabiliza in cazul unui rezultat nefast. Ca si cum, pur si simplu, as an act of God, implantul esueaza. Unele studii sustin ca sub 0.5% cazuri de alergie pot fi estimate cu toate ca alte studii, la fel de numeroase, spun ca alergia la titan NU exista. Conform datelor din literatura de specialitate din prezent, se poate afirma cu certitudine ca organismul uman NU respinge implantul si alergia (nedocumentata) la titan NU duce la pierderea acestora. Dar, de ce oare unele implanturi esueaza?
Exista trei mari CAUZE care pot duce la esec sau succes si sunt fix factorii care influenteaza rezultatul tratamentului cu implant dentar (sau orice alt tratament stomatologic):
– implantul propriu-zis – daca este de proasta calitate, sunt sanse mari sa fie „respins” de organism. Daca e ieftin, la „oferta”, nimeni nu are pretentia unui produs calitativ. Si daca e o firma nou intrata pe piata cu un produs „revolutionar”, noi sugeram sa ii mai dati cativa ani sa faca experimentele pe alti pacienti, nu pe voi. Daca implantul are un design incorect sau incorect preparat, putem avea un esec. De asemenea, poate duce la pierderea implantului folosirea unor instrumente sau materiale necorespunzatoare, ieftine, necalitative sau contaminate.
– medicul – daca foloseste o tehnica incorecta, poate provoca prin manopera necorespunzatoare, un esec. Daca abia a iesit de pe treptele unei facultati pe care a frecventat-o „facultativ, ca doar de-aia e facultate”, poate folosi gresit aparatura si instrumentarul, necunoscand specificatiile si modul recomandat de folosire a acestora. Sau daca e prea increzator in fortele proprii, neexperimentat sau atat de experimentat incat trateaza „pe fuga”, pentru ca, uneori, incercari „curajoase” si evaluate gresit pot duce la un esec. Se considera un esec si o pierdere partiala, peste un anumit prag acceptat, a suportului osos si gingival, nu doar pierderea in totalitate a implantului. Un esec il constituie si imposibilitatea realizarii unor coroane corecte din punct de vedere medical pe acele implanturi.
– pacientul – daca nu este pregatit corespunzator pentru interventie, are afectiuni care contraindica interventia sau daca nu urmeaza indicatiile corecte ale medicului implantolog, poate provoca cu siguranta un esec. Conditiile premergatoare inserarii implantului sau ulterioare inserarii pot duce le pierderea acestuia. Un pacient care vrea totul acum, nu are rabdare, nu asculta recomandarile si alege „cea mai buna oferta”, cum ar putea sa dea sanse maxime unui act medical? Igiena deficitara si fumatul constituie factori majori de risc. Chiar si daca nu ai trecut printr-o interventie chirurgicala in sfera orala, este o certitudine faptul ca fumatul ti-a afectat starea de sanatate a intregului corp si implicit a tesuturilor dentare si a celor moi, gingivale. Acest obicei nesanatos duce la o scadere dramatica a puterii de regenerare tisulara, determina si favorizeaza gingivita, aparitia placii bacteriene si a tartrului, aparitia si dezvoltarea bolii parodontale si a cariilor. Evident, daca esti fumator, stii deja despre toate acestea si daca esti pacientul nostru probabil ti-am amintit despre aceste aspecte de cateva ori pana acum. Daca ai o interventie de inserare de implanturi si fumezi, indiferent cat de bune sunt materialele folosite si medicul implantolog, corpul tau este supus unui risc de cel putin doua ori mai mare decat in cazul unui nefumator. Indiferent cat de mica este interventia, corpul are nevoie de cateva saptamani pentru a vindeca gingia si chiar de cateva lui pentru a reconstrui osul, iar fumatul, cauzand vasoconstrictie, impiedica acest proces. Integrarea implantului dureaza intre 3 si 6 luni. In acest timp, fumand, iti diminuezi capacitatea de regenerare a corpului tau, anumandu-ti riscuri inutile. Daca totusi fumezi si esti constient de riscurile la care te supui voluntar, poti lua in calcul ca indicatia este de a renunta la fumat macar cu doua saptamani inainte de interventie si inca sase dupa. Deci, in total, doua luni. Daca merita sau nu sa iei o pauza de la fumat de doua luni, doar tu decizi.
Bun, dar hai sa luam un implant bun, un pacient sanatos si ascultator si un medic ideal. Combina doua dintre ele si vei avea un…esec! SUCCESUL e dat de: un implant calitativ, modern, bazat pe ani de studiu si evolutie, utilizat corect, care vine cu o tehnica predictibila, un implant ales potrivit cu situatia ta. Un medic atent, care invata mereu, stie sa asculte literatura si sa treaca dincolo de ea cand e nevoie, un medic responsabil. Un pacient sanatos, rabdator, atent si grijuliu. Acolo unde se intersecteaza aceste aspecte vom gasi un implant dentar de succes, si e alegerea ta sa fi un pacient care creste sansele unui tratament, sa alegi un medic care stapaneste tehnica potrivita si care alege la randul lui, implantul corespunzator pentru tine. Pana la urma, nu alegi un implant, alegi sanatatea ta!
In privinta garantiei, aceasta este o garantie data de producatorul implantului (a piesei propriu-zise) medicului implantolog, prin care producatorul certifica faptul ca implantul este conform standardelor in domeniu. Aceasta garantie nu vizeaza actul medical, ci strict materialul folosit, adica implantul. Niciun act medical si nicio interventie chirurgicala nu poate avea o rata de succes de 100%, prin urmare nimeni nu o poate garanta cu adevarat fiindca adevarul e departe de realitatea pictata cu dibacie in reclame.
Lipsa unui dinte, numita in limba de specialitate edentatie, reprezinta o problema de o importanta deosebita in sanatatea dentara. Chiar daca la prima vedere nu pare a fi necesar sa o tratam cu prioritate, nerezolvarea lipsei dintilor duce la numeroase disfunctionalitati: dereglarea muscaturii (cu nenumarate consecinte negative asupra functiei masticatorii, articulare, a celei fonetice, a dictiei, a esteticii etc), dar si pierderea dintilor alaturati ca urmare a inclinarii acestora, a faptului ca nu mai au sustinerea necesara, nu se poate face o igienizare corespunzatoare, spatiile dintre dinti favorizeaza aparitia afectiunii paradodontale si a altor probleme care inevitabil vor duce la pierderea dintilor.
Pentru rezolvarea lipsei unui dinte, sau a mai multora, exista trei modalitati principale de tratament:
Implantul dentar este o piesa, de obicei din titan, de forma cilindrica sau cilindro-conica (ca un surub), care inlocuieste radacina unui dinte pierdut. Aceasta piesa se introduce in osul maxilar sau mandibular si devine un fel de radacina artificiala pentru un viitor dinte. Dupa aproximativ 3-6 luni de la inserarea acestui surub in os (perioada necesara pentru vindecare si osteo-integrare), se va realiza o lucrare protetica (un dinte propriu-zis), fara ca dintii invecinati spatiului de unde lipseste un dinte sa fie afectati. Astfel, inlocuim un dinte cu un implant si cu o lucrare pe implanturi, protejand astfel dintii sanatosi. Pentru a citi mai multe despre implanturile dentare, intra pe pagina dedicata acestora apasand aici, iar daca vrei sa vezi o parte din cazurile realizate in clinica cu ajutorul implanturilor dentare, apasa aici.
In prezent, implanturile dentare reprezinta solutia ideala de refacere a danturii in cazul unor edentatii, insa nu toti pacientii si toate cazurile se preteaza pentru acest tip de tratament. Pe implanturi dentare se pot realiza fie lucrari formate dintr-o singura coroana ceramica (un singur dinte), fie pe mai multe implanturi se pot aplica punti ceramice, lucrari telescopate, lucrari fixe sau mobilizabile atunci cand vorbim de cazuri medicale complexe. Astfel, daca ai unul sau mai multi dinti lipsa, si chiar daca nu mai ai nici un dinte, s-ar putea ca implanturile dentare sa fie exact ceea ce ai nevoie.
Cand ne gandim la fatete, probabil ne vin in minte imagini cu zambete luminoase, super albe si dinti perfect aliniati, iar asta nu suna rau deloc! Dar, atunci cand ceva pare "too good to be true", de cele mai multe ori, nu e. Fatelete dentare reprezinta intr-adevar o varianta de tratament cu avantaje evidente din punct de vedere estetic, insa, atunci cand luam in considerare purtarea unor fatete, ar fi bine sa tinem cont si de partea mai putin interesanta care nu este abordata prea des.
Interventia de inserare a unui implant dentar, desi nu pare foarte complicata (mai ales atunci cand vorbim de inlocuirea radacinii unui singur dinte), necesita o analiza temeinica si o pregatire laborioasa. De ce? Pentru ca sunt numeroase aspecte pe care medicul dentist este bine sa le aiba in considerare inainte de interventia propriu-zisa, acestea fiind extrem de importante pentru a maximiza sansele de reusita a acestui tratament stomatologic.
La prima vedere, sa pui un diagnostic in stomatologie nu pare foarte complicat, iar tendinta este aceea de a depasi rapid aceasta etapa si a trece la "treaba", pe sistemul "hai sa si facem ceva, nu doar sa stam la povesti". Din nefericire insa, aceasta abordare nu doar ca nu aduce rezultatul dorit, adica un tratament dentar eficient, satisfacator, dar de nenumarate ori duce la complicatii medicale deloc de neglijat. Dr. Fondrea vorbeste despre aspectele la care ar fi bine sa fim atenti atunci cand vrem sa obtinem un tratament corespunzator, tratament care, evident, pleaca de la un diagnostic corect.
Dr. Fondrea vorbeste despre bruxism (scrasnirea dintilor, inclestarea maxilarelor), durerile dentare si/sau articulare, si efectul stresului asupra dintilor. In ultima perioada, numarul pacientilor care se prezinta la dentist cu dureri acute, dinti tociti, ciobiti, sparti sau fisurati a crescut foarte mult. Stresul, ingrijorarile de tot felul, presiunea data de faptul ca omenirea trece prin momente dificile, are un impact asupra sanatatii noastre, iar sanatatea incepe in gura. Rezolvarea acestor situatii este indicat sa nu fie strict una locala, pentru a impiedica manifestarea efectului (punem o plomba sau o fateta, purtam noaprea o gutiera etc), ci bazata pe adresarea cauzei care duce la acel efect. Nu este simplu, insa nu este nici imposibil sa abordam acest aspect intr-un mod holistic, vazand OMUL in intregul lui.
De multe ori primim radiografii pe email impreuna cu solicitarea de a realiza un plan de tratament, cu costurile estimative aferente, pentru potentialii pacienti. Dilema intr-o astfel de situatie este urmatoarea: care plan de tratament, din multitudinea de variante posibile, sa-l trimitem? Pentru rezolvarea unui caz medical exista nenumarate solutii, astfel ca pot fi realizate nenumarate planuri de tratament, mai mult sau mai putin potrivite persoanei in cauza. De ce? Tocmai pentru ca vazand doar o radiografie nu poti sa stii care sunt asteptarile pacientului din punct de vedere estetic, daca are sau nu alte probleme de sanatate care pot influenta planul de tratament, care este bugetul de timp si bani alocat, care este disponibilitatea in ceea ce priveste programarile, daca doreste sau nu sa poarte aparat ortodontic, si asa mai departe... Sunt N intrebari care necesita N raspunsuri, pentru ca, pornind de la aceste raspunsuri, sa rezulte o solutie de tratament adaptata cu adevarat unui pacient. Dr. Fondrea vorbeste despre acest subiect, al factorilor care influenteaza planul de tratament, in incercarea de a explica mai clar de ce este imperativ necesar ca pacientul sa vina la consultatie, unde, impreuna cu medicul, pe baza informatiilor oferite de radiografii, computer tomograf etc, se va stabili un plan de tratament care sa raspunda nevoilor lui.
https://www.youtube.com/watch?v=v5Wlr9KVzQY
Tratamentul endodontic (de canal) este o procedura stomatologica uzuala, dar de importanta esentiala pentru rezolvarea corespunzatoare a unui caz medical. In videoclipul de mai sus, Dr. Fondrea ii explica unei paciente ce presupune acest tratament, cum se realizeaza (manoperele stomatologice si etapele realizarii tratamentului), precum si de ce este el necesar.
Dr. Fondrea explica ce este consultatia dentara si de ce avem nevoie de acest prim, si esential, pas in rezolvarea problemelor de ordin stomatologic. Sanatatea incepe in gura, iar sanatatea dentara incepe cu o consultatie.
Dental Design Super Team 🙂
Lipsa unui dinte, numita in limba de specialitate edentatie, reprezinta o problema de o importanta deosebita in sanatatea dentara. Chiar daca la prima vedere nu pare a fi necesar sa o tratam cu prioritate, nerezolvarea lipsei dintilor duce la numeroase disfunctionalitati: dereglarea muscaturii (cu nenumarate consecinte negative asupra functiei masticatorii, articulare, a celei fonetice, a dictiei, a esteticii etc), dar si pierderea dintilor alaturati ca urmare a inclinarii acestora, a faptului ca nu mai au sustinerea necesara, nu se poate face o igienizare corespunzatoare, spatiile dintre dinti favorizeaza aparitia afectiunii paradodontale si a altor probleme care inevitabil vor duce la pierderea dintilor.
Pentru rezolvarea lipsei unui dinte, sau a mai multora, exista trei modalitati principale de tratament:
Implantul dentar reprezinta cea moderna si consevatorie metoda de inlocuire a unui dinte. Pe implanturi dentare se pot realiza fie lucrari formate dintr-o singura coroana ceramica (un singur dinte), fie pe mai multe implanturi se pot aplica punti ceramice, lucrari telescopate, lucrari fixe sau mobilizabile atunci cand vorbim de cazuri medicale complexe. Implantul in sine este o piesa, de obicei din titan, de forma cilindrica sau cilindro-conica (ca un surub), care inlocuieste radacina unui dinte pierdut. Aceasta piesa se introduce in osul maxilar sau mandibular si devine un fel de radacina artificiala pentru un viitor dinte. Dupa aproximativ 3-6 luni de la inserarea acestui surub in os (perioada necesara pentru vindecare si osteo-integrare), se va realiza o lucrare protetica (un dinte propriu-zis), fara ca dintii invecinati spatiului de unde lipseste un dinte sa fie afectati. Astfel, inlocuim un dinte cu un implant si cu o lucrare pe implanturi, protejand astfel dintii sanatosi. Dr. Fondrea explica in videoclipul urmator mai multe aspecte legate de implantul dentar, iar detalii si mai multe despre implanturi gasesti aici, pe pagina dedicata acestor tipuri de tratament.
Implantul dentar nu este doar un surub. Implantul dentar, de fapt, este o interventie medicala, o manopera stomatologica complexa care trebuie sa se integreze intr-un plan complex. Unul din cele mai importante aspecte in stomatologie, si nu numai, este o planificare corecta. Degeaba avem un implant inserat corespunzator, daca, uitandu-ne la cazul medical in totalitate, am rezolvat un singur aspect, in timp ce toate celelalte, nu (carii, infectii, boala parodontala avansata, muscatura neconforma si asa mai departe). Este nevoie de o viziune completa asupra intregului tratament stomatologic si de o planificare minutioasa, nu sa ne uitam doar prin gaura cheii si sa rezolvam strict o particica, pentru ca daca omitem imaginea de ansamblu, vom ajunge inevitabil la un esec, mai devreme sau mai tarziu.
Poate nu e deloc complicat sa faci o gaura in perete si sa introduci un surub in ea. Partea mai complicata e sa te gandesti putin inainte sa iei bormasina in mana. Cat de gros e peretele si cat de lung e surubul? Din ce e facut acel perete: rigips, beton sau lemn? Care e surubul potrivit? Cate suruburi vor fi suficiente si care e locul potrivit in care sa le pui? Cand e momentul ideal sa il pui in perete: dupa ce tragi cablurile electrice, inainte sa zugravesti sau dupa? Am putea continua la nesfarsit povestind despre „meseriasii” care se pricep la toate, de la arhitectura la circuite electrice, instalatii sanitare, zugravit, design interior si multe altele. La urma urmei, e plin internetul de publicitatea facuta de ei, „mesterii” locali. Partea dificila este insa sa fi profesionist, sa lucrezi cu pasiune, dar mai ales, cu responsabilitate, sa pui siguranta clientului/pacientului pe primul loc si sa fii atent la toate detaliile care in mod cert, fac diferenta.
In cazul implanturilor dentare, intregul proces de gandire din spatele interventiei de inserare este esential. Etapa aceasta este de o importanta majora, pentru ca, pornind de la analizarea computerului tomograf (analiza 3D, tri-dimensionala), se va planifica interventia. Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unica rotatie in jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes care sunt apoi reconstituite cu ajutorul unui software de imagistica, in vederea obtinerii modelului virtual 3D al pacientului. Aceasta imagine 3D permite o mai buna diagnosticare si planificare a tratamentului in comparatie cu radiografiile clasice bi-dimensionale, oferind maximum de informatii cu o doza minima de radiatii. De asemenea, ne poate semnala prezenta unor formatiuni patologice ale oaselor maxilare (granuloame, chisturi, tumori). Totodata, cu ajutorul CBCT-ului putem realiza sabloane chirurgicale ce permit inserarea implanturilor sub angulatia dorita. Vom avea astfel informatii despre volumul osos, volumul gingival si grosimea gingiei, calitatea osului pacientului in zona unde se doreste inserarea, vom putea stabili pozitia exacta a implantului, cat de adanc il vom insera, unghiul de insertie, cuplul de strangere la momentul inserarii si alti parametri de care vom tine cont si care vor face o diferenta fundamentala peste 6 luni, in momentul in care vom folosi acest implant, aceasta radacina artificiala, pentru a putea sa realizam o lucrare protetica (o coronita, un dinte) pe el. Toti acesti factori conteaza enorm si trebuiesc analizati cu maxima atentie pentru ca rezultatul tratamentului cu implant dentar sa fie unul de succes. Dr. Fondrea explica ce este in spatele unei povesti cu final fericit, o poveste in care cu siguranta iti doresti sa fi si tu personajul principal ca fericit, sanatos si zambitor posesor de implanturi.
Dupa planificarea necesara, urmatoarea etapa o reprezinta interventia de inserare propriu-zisa. Aceasta se face sub anestezie locala (la locul insertiei) si poate dura de la cateva minute la cateva ore, in functie de caz. Interventia in sine NU DOARE, aceasta fiind una dintre marile temeri ale unor pacienti; se poate simti o senzatie de presiune, va veti da seama ca „se lucreaza” acolo, dar nu durere. Respingerea de catre organism a implantului nu se intampla, insa sunt alte cauze care pot duce la pierderea unui implant.
Pentru un rezultat demn de a fi prezentat in revistele de specialitate, este necesar sa evaluam nu doar maiestria medicului ce insera implantul propriu-zis, ci si rezultatul final, cel protetic. Asta insemna ca ne vom uita la felul in care arata dintii de pe implanturi, la gingie, la starea de sanatate a tesuturilor naturale, la adaptarea lucrarilor, la posibilitatile de igienizare, durabilitatea in timp in conditii de sanatate, functia si estetica. Nu e simplu deloc dar se poate daca:
– materialele folosite sunt de calitate inalta. Asta insemna ca firma aleasa de medicul implantolog este cu traditie, cu studii si criterii de calitate riguroase. Aparatura folosita trebuie sa respecte toate normele actuale, materialele de aditie sa fie cele mai bune existente pe piata la momentul interventiei. Este nevoie de materiale si aparatura exceptionala, iar astea nu sunt ieftine si nici nu se cumpara la reducere.
– medicul care face interventia este necesar sa gandeasca corect cazul, sa aiba experienta, sa fie empatic, talentat, inteligent si pregatit in tehnica necesara pentru fiecare caz in parte cu particularitatile acestuia. Este nevoie ca viziunea medicului sa se armonizeze cu a celorlalti medici stomatologi care isi dau concursul, prin specializarile lor, la rezultatul final: ortodont, chirurg, parodontolog, endodont, protetician. E nevoie de armonie intr-o echipa completa. Si sa nu desconsideram complexitatea inserarii implantului dentar: trebuie gandit unghiul de inserare, cuplul, dimensiunea osoasa si gingivala, spatiul necesar pentru coroana finala, igiena, ocluzia… si multe altele despre care vorbeste Dr Fondrea mai jos. Pe langa medic, este nevoie de asistenta si tehnician dentar, cu aceleasi calitati.
– pacientul este al treilea factor extrem de important. Poti fi cel mai bun medic din lume care lucreaza cu cel mai bun implant din lume dar daca pacientul fumeaza si nu are igiena necesara, vom avea un esec. Asa ca tu, ca pacient, n-ar fi rau ca odata ce ti-ai incredintat sanatatea in mainile medicului in care se presupune ca ai incredere, sa ai incredere si in recomandarile date. Ia medicamentele prescrise, renunta la fumat, ai grija la indicatiile de igiena, vino la controale si fa tot ce e necesar pentru ca nu tu sa fii veriga slaba, factorul ce transforma un potential succes intr-un esec.
Cand cei trei isi fac bine treaba (materiale, medic si pacient), rata de succes este de ∼98% la 10 ani. Asta e mai mult decat orice alta manopera din stomatologie, deci e foarte bine.
Insa nu este deloc suficient sa ai un surub in os si un dinte pe el. Nici pe departe. Dar? Aici e partea si mai dificila. Ca pacient, fara pregatire medicala si stomatologica de specialitate, de cele mai multe ori este extrem de dificil sa faci diferenta intre diferitele „tonuri de gri” ce uneori pot merge de la alb pana la negru. E bine sau e rau? E acceptabil sau nu? E un succes sau un esec? Sa le luam pe rand:
a. Integrare osoasa. Asta se poate evalua in general pe o radiografie, ideal pe un computer tomograf. Daca implantul este integrat (adica e stabil in os si corpul a realizat legaturi celulare cu suprafata implantului) e necesar sa evaluam volumul osos. Este sau nu implantul in totalitate inserat in os? Daca nu, in ce procent este? Ce se poate face daca nu este? Se poate decontamina si efectua o aditie osoasa sau e necesara indepartarea lui? Cum se va igieniza? Pune sau nu in pericol sanatatea pacientului faptul ca nu este inserat in os in totalitate?
b. Unghiul de insertie, pozitia implantului si dimensiunea acestuia. Toate aceste elemente sunt baza pe care se va realiza lucrarea protetica (coroana, dintele vizibil). Daca implantul nu a fost inserat in pozitia ideala, la final vom avea o coroana prea scurta sau prea lunga, un dinte prea lat sau prea ingust si cu probleme de functionalitate care sunt mai greu de evaluat de catre pacient decat cele estetice, atat de evidente.
c. Tesuturile moi sunt un criteriu extrem de important. Ideal este sa obtinem o gingie groasa, modelata pentru a forma papile. Asta ne confera o durabilitate mare in timp prin faptul ca bacteriile din mediul oral nu vor avea acces catre implant si os. De asemenea, estetica este ideala prin acest modelaj, lasand iluzia ca sunt dinti naturali ce ies direct din gingie, unul cate unul, din radacini naturale. La urma urmei, chiar daca avem o punte dentara pe implanturi, estetica trebuie sa fie cat mai apropiata de dintii naturali, incepand de la gingie.
d. Igienizare si intretinere. Cum se va curata pacientul? Cum e facuta lucrarea protetica? E facilitata igiena? Ce metode pot fi folosite, cand si cum? Periaj, fir interdentar, dus bucal… isi vor face ele treaba, sau datorita inserarii neinspirate a implanturilor si a unei lucrari protetice nefavorabile va fi dificil, catre imposibil, sa se obtina o igiena buna, fara de care inevitabil vor aparea multiple probleme? In prima poza de mai jos, cea din stanga, pe langa obtinerea tuturor acestor criterii, am realizat o lucrare de ceramica pe zirconiu (materiale inerte ce nu dau reactii negative asupra gingiei si tesuturilor naturale). Este o punte realizata cu sistem insurubabil, nu cimentata, ce face posibil (daca vrem si va fi cazul) sa fie inlaturata de medic in cadrul clinicii si reaplicata oricand. Pentru ca unghiul de insertie a implanturilor a fost unui ideal, accesul la sistemul insurubabil se face in palatinal (in spatele dintelui) si nu afecteaza in nicio masura estetica.
e. Durabilitate, pastrarea in timp a rezultatului. Bun, pana aici totul e bine. Super, a fost un succes! Ei bine, nu inca. Avem nevoie ca acest rezultat sa se mentina in timp. Cat timp? Cel putin zece ani, in conditiile specificate in literatura de specialitate. Si acesti zece ani intra in sarcina pacientului. Pana aici, medicul, asistenta, tehnicianul si materialele si-au facut treaba. De acum inainte insa, va depinde de intretinerea facuta de pacient. Nu uita ca daca ai dat cateva mii de euro pe ce s-a facut pana acum, nu inseamna ca poti fuma, ca e inutil sa te speli pe dinti si ca nu mai are sens sa vii la igienizari si controale periodice. Dimpotriva! E absolut necesar sa ai grija de rezultatul obtinut!
Asadar, daca ai un dinte lipsa si ai decis sa rezolvi aceasta situatie cu ajutorul unui implant dentar, in prima faza vei plati pentru inserarea implantului si apoi, cand acesta este suficient de bine fixat in os ca sa suporte fortele masticatorii, se va realiza bontul protetic si coroana dentara care se vor achita separat. Astfel, implantul nu il vei vedea, el va fi inserat in os si se poate observa doar pe radiografie sau pe computer tomograf, iar acestuia i se vor adauga mai multe componente (surub de vindecare temporar, apoi bont protetic si lucrarea protetica). Tarifele difera in special in functie de particularitatile cazului, firma producatoare a materialelor folosite si de experienta si competentele medicului care face manopera.
Tu, ca pacient, nu cumperi implantul. Nu e ca si cum ai vrea o sticla de suc si poti sa compari pretul acesteia la alimentara sau la hipermarket. Nu cumperi implantul in sine pentru ca nu il primesti in mana, ci beneficiezi de o interventie medicala, de manopera de inserare a unui implant dentar. E absolut irelevant daca un medic iti spune un pret, iar alt medic, alt pret, pentru ca nu esti la cumparaturi, nu ai nevoie de un produs, ci doresti un act medical. Aceste doua concepte sunt foarte diferite. De fapt, pe tine te intereseaza care este tariful manoperei de inserare a unui implant dentar si ce rezultate poate obtine medicul care realizeaza aceasta interventie. Asadar, costul interventiei se va stabili in functie de urmatoarele variabile:
– ce implant se alege
– sunt necesare sau nu manopere suplimentare
– care sunt particularitatile cazului
– cum se integreaza tratamentul cu implant in intregul plan de tratament
– ce materiale si tehnici sunt necesare.
Asa cum daca intrebam "Cat costa o casa?" vom afla ca pretul depinde de locatia casei, de materiale folosite la constructia ei, de arhitectul si proiectantul care s-au ocupat de ridicarea ei si asa mai departe, raspunsul la intrebarea "Cat costa un implant dentar" nu poate veni prin telefon sau mail, ci doar ca urmare a unei consultatii detaliate de specialitate, pe baza analizei CT-ului, in cadrul careia se poate pune un diagnostic din care sa reiasa un plan medical si tariful aferent.
Mai este important sa tii cont de faptul ca, la stabilirea tarifelor, clinica va tine cont de toate cheltuielile pe care le implica interventia ta: implantul in sine, echipamentele de protectie, campurile sterile, anestezicul, bisturiul, paharul, aspiratoarele, servetelele, compresele, acele, firele de sutura (si multe alte lucruri mici, cu preturi mici poate, dar care, adunate, putin cu putin, conteaza), materialele reutilizabile gen aparatura, fiziodispenser, laser, computere, instrumentar etc (acestea se reutilizeaza dar au o durata de viata limitata si o particica din pretul acestora se oglindeste in fiecare implant), salariile pentru personalul medical si auxiliar, impozite, taxe, curent electric, apa, telefonie, internet, cursuri, autorizatii (si multe altele), precum si profitul pentru manopera respectiva.
La ce anume s-ar putea renunta din lista mentionata pentru a face o reducere pacientului? Sa se reduca din pregatirea si recompensarea, inclusiv financiara, a personalului? Din calitatea implantului si a celorlalte materiale? Din procedurile si consumabilele destinate dezinfectiei si sterilizarii? Sa se uzeze exagerat de mult aparatura? Din ce sa reducem si de unde sa taiem? Din sanatatea ta ca pacient?… Pentru a intelege mai bine poate, de ce nu avem oferte promotionale, discounturi sau reduceri si de ce punem intotdeauna sanatatea, siguranta si etica profesionala pe primul loc, te invitam sa citesti articolul de pe blog referitor la costurile reale ale unor implanturi apasand aici.
Este esential sa nu se confunde medicina cu comertul. Implantul in sine poate e acelasi, DAR, in niciun caz, nu vei primi ACELASI rezultat de la doi medici diferiti. Cum poti face alegerea corecta? Ei bine, asta e intrebarea de 100 de puncte. Insa nu uita ca medicina nu e comert en-gros si nici cu amanuntul, si nu comperi un produs, ci beneficiezi de o manopera medicala cu costurile aferente, iar sanatatea ta va depinde de alegerea pe care o faci.
In concluzie: o consultatie amanuntita, un plan de tratament corect si atent realizat vor da de fiecare data rezultatele dorite. Nu toate “all on x” sunt la fel, nu exista un etalon in ceea ce priveste rezultatul si preturile, totul este individualizat si sunt mii si mii de variabile, de la medic, materiale, pacient, durata si bugetul alocat. Totul e variabil, nimic nu e la fel, doar primul pas: consultatia, fiindca de aici incepe totul.
Secretul este: CINE face consultatia si CUI i se face consultatia…
Un scurt videoclip in care Dr. Bogdan Fondrea vorbeste (si deseneaza) despre diferentele intre o punte dentara si un implant. De sa aleg un implant dentar?
Speram ca acum alegerea este mai usor de facut... Pentru alt videoclip in care Dr. Fondrea raspunde la mai multe intrebari legate de implanturi, intrati AICI. Bogdan Fondrea - www.dentaldesign.ro