Pacienta a suferit un accident in urma caruia incisivii centrali superiori au fost sparti si fracturati astfel incat singura rezolvare a fost extractia lor. Incisivii laterali au putut fi reconstituiti cu compozit fotopolimerizabil, redandu-le astfel forma si functia naturala. Dificultatea majora a fost data de pierderea celor mai importanti dinti din punct de vedere estetic pe care ii avem, incisivii centrali superiori.
O situatie extrem de dificila, in care, din pacate, singura solutie a fost indepartarea mai multor dinti total compromisi. Singurii dinti care au putut fi pastrati au fost cei din zona anterioara de pe mandibula, acestia primind coronite individuale ceramice pe suport de zirconiu, dupa ce, in prealabil, au fost tratati parodontal si endodontic.
Din nefericire, in unele cazuri, oricat ne-am dori sa salvam dintii naturali, acest lucru este imposibil datorita unor aspecte cum ar fi: boala parodontala avansata, distructii osoase si dentare masive sau carii si infectii mult peste posibilitatea tratarii acestora. O astfel de situatie este cea de fata, cand, in prima sedinta am indepartat toti dintii, toata infectia, am echilibrat osul si gingia, inserand in acelasi timp implanturile dentare cu aditie de os, sinus lift si bone split, necesare ca baza pentru viitoarea lucrare.
Lasata nesupravegheta si netratata la timp, boala parodontala (parodontoza), poate avansa atat de mult incat dintii incep sa se miste, sau chiar sa cada singuri. Intr-o astfel de situatie se afla si pacientul nostru cand s-a prezentat la consultatia initiala. Dupa analiza computer tomografului realizat in clinica, si dupa cateva discutii, am hotarat ca singura solutie acceptabila este indepartarea tuturor dintilor si, o data cu aceasta, a bolii parodontale, si inserarea a cate 6 implanturi pe fiecare maxilar.
Exista coronite si coronite… cele initiale erau inestetice, cu adaptare deficitara, iar sub ele dintii erau cariati si infectati. Ca de obicei, s-a inceput cu tratarea acestora, stabilizarea situatiei medicale, modelarea gingiei si a osului, iar apoi, timp de cateva luni, am asteptat cu lucrari provizorii, vindecarea totala.
La fiecare caz colaboreaza mai multi medici in functie de specializarile medicale: ortodontie, parodontologie, implantologie, endodontie si asa mai departe. Dupa tratarea problemelor medicale (tratamente de canal, obturatii, afectiuni parodontale, extractii si aditii osoase), s-au inserat implanturi dentare, pregatind astfel pacienta pentru lucrarile finale.
Uneori, dintii incisivi laterali superiori pot sa lipseasca din diferite motive, aceasta situatie reprezentand o provocare medicala, dar mai ales estetica. Pentru a solutiona acest caz a fost necesara o pregatire prealabila din punct de vedere ortodontic, adica in cateva saptamani s-a creat spatiul necesar pentru inserarea implanturilor, iar apoi, intr-o singura sedinta, medicul implantolog a inserat acestea si a realizat coronitele provizorii.