Anestezia generală în stomatologie (sedarea profundă): beneficii pentru pacient și medic

În cazul unor tratamente stomatologice mai complexe în care este nevoie de intervenție chirurgicală, medicul poate face apel la anestezia generală. De multe ori, în cazul acestui tip de anestezie pacientul manifestă o oarecare reticență. De aceea, informarea corectă și completă în legătură cu toată procedura este un pas esențial pentru confortul psihic al pacientului.

Perspectiva pacientului

Anestezia generală în timpul unei intervenții stomatologice este o procedură ce presupune sedarea profundă a pacientului pentru o perioada de maxim 2 ore. Aceasta are beneficii evidente, pacientul nu va simți nimic în timpul efectuării procedurilor de tratament și se va trezi cu problema rezolvată. Disconfortul post-operatoriu este minim, iar recuperarea se face foarte ușor. Pacientul reintră aproape imediat în activitățile curente, fără simptome. Bineînțeles, recuperarea depinde de complexitatea intervenției.

Principalele indicații pre-operatorii sunt oprirea consumului de apă cu cel puțin 2 ore înaintea intervenției și a celui de alimente cu cel puțin 6 ore înainte. Alte indicații pot fi oferite de echipa medicală în funcție de specificul fiecărui caz.

Anestezia generală în stomatologie se aplică doar după verificarea istoricului medical al pacientului și nu este indicată vârstnicilor și persoanelor cu probleme cardiace majore sau alte afecțiuni care presupun un grad de risc ridicat.

Perspectiva medicului

Din punctul de vedere al medicului, acesta poate recomanda anestezia generală în cazul pacienților care pot avea reacții necontrolate în timpul tratamentului. Anestezia generală permite medicului condiții optime de lucru astfel încât intervenția să se finalizeze cu rezultate bune din toate punctele de vedere.

Colega noastră Dr. Bianca Fer detaliază o serie de aspecte legate de anestezia în stomatologie pe blog.